tiistai 19. maaliskuuta 2013

Muraatti ruukkuun

Kevät kevät kevät. Se saa minussa sen aikaan että hullaannun kukkaosastolla. Viherkasvit on mun ehdoton lemppari, koska ne raikastavat kotia ja tuovat jotenkin kodin tuntua. Tällä hetkellä kukkaruukkuja sisältöineen löytyy 9 (ja yksi kämppiksen) ja himottaa vaan ostaa lisää, koska kohta saa parvekkeelle kukkia.

No totta tosiaan. Ostin pitkästä aikaa itselleni muraatteja. Ajattelin laittaa ne parvekkeelle heti kun ilmat lämpenee tarpeeksi, mutta istutin ne jo nyt uusiin ruukkuihin. Ja tästä innostuneena ajattelin pienen kukkienistutus tutoriaalin.

Jos päätät nyt laittaa kukat multaan ja multa on sinulla ollut kylmässä, niin ota se ensin edellisenä iltana sisälle lämpiämään. Kukkia ei kannata laittaa kylmään multaan, sille siihen ne paleltuu heti alkuunsa. Myös ruukut kannattaa lämmittää, koska nekin hohkaa kylmyyttä.


Suojaa paikat sanomalehtipaperilla. Multaa tulee lentämään vaikka olisi kuinka varovainen. Näin pääsee vähemmällä siivoamisella. Nyt tarvitsin hommiin pienen lapion, ruukkuja, ruukunpalasia, multaa ja rautalankaa.


Kukka tulisi istuttaa astetta isompaan ruukkuun. Liian pieni ei anna kukalle tilaa kasvaa ja liian isossa kukka vain kasvattaa suuret juuret, mutta kukka ei kasva. Jos saat alkuperäisen ruukun upotettua sisälle uuteen ja tilaa ei ole turhan paljon, niin ruukku on hyvä. Valitse aina mielummin savinen kuin muovinen ruukku. Savi hengittää ja multa saa happea. Myös pohja reiässä on ehdoton, koska muuten pohjalla oleva multa homehtuu.


On hyvä tehdä ojitus ruukunpohjalle. Näin vesi ei jää lillumaan ruukun pohjalle, vaan se valuu nätisti pois ruukusta. Samalla pohjalle jää vähän ilmaa, niin multa ei homehdu. Tähän voi käyttää ruukunpalasia tai soraa. Itse olen tykästynyt ruukunpalasiin, mutta sorakin on toiminut yhtä hyvin. 


Laita ruukkuun noin puolet multaa. Sitten kastele hieman multaa, jotta se vähän painuu kasaan. Tämä siksi, että osaat laittaa multaa tarpeeksi. Uusi multa on kuohkeaa, mutta kastuessaan menee kasaan. Näin kukkasi ei jää muutaman viikon päästä ilman multaa, kun kaikki on painunut pohjalle.


Irroita kukka varovasti vanhasta ruukusta. Tee se mieluiten kuvassa näkyvällä tavalla. Pidä kukkaan väärinpäin ja ota kiinni varresta. Sitten työnnä pohjasta ja varovasti irroita kukka. Älä riuhdo ja revi, koska voit vahingoittaa juuria.


Asettele kukka ruukkuun. Riko hieman multapaakkua ja jos multa on todella huonokuntoista, niin ravistele vanhat mullat pois. Sitten lisää uutta multaa niin, että kukka on ympäröity mullalla.


Jätä muutama sentti tyhjää ruukun reinoille, jotta kastellessa vesi ei valu reunoilta ulos. Kukka on istutettu.






Koska kyseessä on muraatti, niin päätin tehdä sille kehikot jota pitkin se voi kiipeillä. Ostin ihan normaalia rautalankaa. Leikkasin haluami pätkän ja taitoin sen kaksinkerroin.


Kieputtelin langat yhteen ja se olisi siinä. Ei ollut vaikea tehdä.


Ja siinä se on. Laitoin vielä kuvan ottamisen jälkeen nuo kehikot kiinni langalle, jotta eivät repsottaisi noin pahasti. Nyt en jaksa vaan odottaa kunnon kevättä.

Onko teillä jokin lempikasvi vai kuolevatko kaikki vihreät heti kättelyssä?
Ja kiinnostaako kukkavinkit enemmän, eli haluatteko lisää vinkkejä kukkien parissa?

Here's a tutorial how to plant your flowers.

2 kommenttia:

  1. Kasvit <3. Mulla oli 14, mutta sitten muutin hirveän usein ja aina ne väheni ja nyt on kissat, joten kasveja on enää 1.. Eilen ostin 3 narsissipurkkia ja ne odottaa ruukutusta parvekkeella :).

    Mullakin oli muratti, mutta unohdin kastella sitä ja se kuoli.. ne on kyl tosi kivoja kasveja. Varmaan tulee keväämmällä hankittua uusi tuohon tyhjillään olevaan amppeliin.

    Todellakin lisää tällaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä noita kukkia vaan tulee yhtäkkiä lisää ja syksyllä saakin niitä laitella kompostiin. Mutta ne on niin kivoja. Mäkin uskalsin ostaa noita isompi nyt kun koirat ei ole täällä koko ajan paikkoja tuhoamassa.

      Mutta laittelen lisää toiveesta :D

      Poista

Pyrin aina vastaamaan viesteihin. Rakentava palaute on kiinnostavaa.