perjantai 10. toukokuuta 2013

H2O

Ajattelin näin kesän kunniaksi puhua vähän vedestä. Hassu aihe ehkä, mutta näin hyvä ilmojen lämmetessä.


Vesi vanhin voitehisista tai miten se nyt meneekään. Eipä tuo väärin ole. Veden juonti on jotenkin hämmentävän aliarvostettua ja en ymmärrä miksi. Mutta eihän me sellaisia nyt olla. Vesi on parasta janojuomaa ja kroppa kiittää siitä.

Mitä vesi tekee?
Ihmisestä noin 60 % on vettä. Mutta kuten kaikki neste, niin sekin haihtuu meistä pois. Joten jos juot vettä tarpeeksi saat pidettyä nestetasapainon kunnossa. Ruuansulatus, aineenvaihdunta tms tarvitsee vettä.
Lihakset tarvitsevat vettä. Jos liikut, niin tarvitset vettä lisää, jotta lihakset voisivat toimia koko voimallaan. Nestehukka supistaa lihaksia, joten teet työtä vielä enemmän.
Iho kiittää. Huono nestetasapaino näkyy iholla heti. Ihoa kiristää ja ryppyjä tulee helpommin. Terveen hehkun kasvoille saa veden avulla.


Milloin sitä vettä tarvitsee?
Kesällä sitä usein ei huomaakkaan että on nestehukka. Kaupungilla kävellessä tai rannalla istuessa ei tule mieleenkään että nestettä on haihtunut kropasta liikaa.

Päätä särkee. Se on usein merkki siitä, että aivot huutavat vettä. Mahdollisesti mukaan on saanut auringonpistoksen, jos on tullut istuttua auringossa. Juo vettä vaikka istuisit vain paikallaan. Hikoilet kuitenkin.

Ihoon jää painaumat. Jos epäilet että tarvitset nestettä, niin voit testata sen helposti. Nipistä itseäsi. Jos iho ei korjaudu paikalleen nopeasti, on aika juoda vettä. Kun vettä on tarpeeksi, niin iho on kimmoisa.

Jos urheilet, niin on hyvä ennen liikkeelle lähtöä juoda annos vettä (noin 30 min ennen). Matkalla on myös hyvä tankata ja varsinkin kun suoritus on ohi.

Jos juot kahvia tai jotain muuta kofeiinipitoista, niin tankkaa vettä lisää. Kofeiini syö vettä. Hassua eikö? Itse teen niin, että jos juon kupin kahvia, niin juon korvaavasti kaksi kuppia vettä.


Mitä sitä joisi?
Kraanavesi on parasta. Oikeasti. Kaupan lähdevedet ovat oikeastaan likaisempaa vettä kuin kraanassa, koska se vesi on seisonut (joskus jopa monta vuotta). Osta juomapullo ja täytä se. Säästät luontoa ja saat varmasti puhdasta vettä.

Jääpalat. Kesäkuumalla suuhun vaan jääpala, ja avot. Viileys ja nesteytys samassa. Vinkki: Jos olet lähdössä aamulla liikkeelle, niin laita edellisenä iltana vesipulloon puoleenväliin vettä. Laita pullo kalelleen pakkaseen. Aamulla täytät toisen puolen vedellä ja näin vetesi pysyy viileänä pidempään, kun jää hiljalleen sulaa.

Syö hedelmiä, puuroa tms jossa on jo valmiiksi vettä. Viileä appelsiini kuumalla ilmalla. Parasta.

Älä juo liikaa! Tein tämän virheen joskus. Join yli 3 litraa päivässä extraa vettä ja sain kamalan päänsäryn seurakseni. Aivot saavat liikaa vettä silloin ja turpoavat. Hyvä määrä olisi sellainen 1.5 litraa vähintään päivässä.

Siiderit, limut, kaljat, teet... Ne ei ole vettä. Sokeri vaan aiheuttaa lisää janontunnetta, joten jos haluat oikeasti nesteyttää itseäsi, niin jätä Cocis kaupanhyllyyn ja ota vettä.

Juothan tarpeeksi tänä kesänä vettä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pyrin aina vastaamaan viesteihin. Rakentava palaute on kiinnostavaa.